Hoewel we ons thuis het meest op ons gemak voelen, is veilig wonen niet vanzelfsprekend. De meeste ongelukken gebeuren namelijk in en om het huis. Het merendeel hiervan bestaat uit valpartijen, maar ook brand en lekkage kunnen nare situaties veroorzaken. En inbrekers? Daar moeten we al helemaal niet aan denken. Gelukkig zijn er allerlei gadgets op de markt die helpen onheil buiten de deur te houden. In deze blog delen we enkele van onze favorieten!
Een slim alarmsysteem
Slimme alarmsystemen maken een opmars en met goede reden. Met een slim alarmsysteem kun je namelijk op afstand je woning in de gaten houden. De meeste systemen bestaan uit een deur- of raamcontact, bewegingssensoren en een binnencamera. Mocht een van deze onderdelen iets verdachts waarnemen, dan word je hier automatisch van op de hoogte gesteld via een melding op je smartphone. Voor extra veiligheid kun je een slim alarmsysteem ook integreren met een slimme deurbel, slimme gordijnen en smart locks. Twijfel je welk slim alarmsysteem je wilt kopen, vanwege de aanschafprijs? Je kunt ook, via bijvoorbeeld Univé, een abonnement afsluiten voor ‘Alarm in huis’.
Slimme rookmelders
Sinds 1 juli 2022 moeten er in iedere woning rookmelders hangen. Je kunt natuurlijk voor normale rookmelders kiezen, maar ook voor slimme rookmelders gaan. Het grote voordeel van zo’n slimme rookmelder is dat je deze met je smartphone kunt verbinden. Via de bijbehorende app ontvang je meldingen als de rookmelder afgaat. Je kunt je woning dus ook in de gaten houden als je niet thuis bent.
Een ander pluspunt van slimme rookmelders is de mogelijkheid om ze onderling met elkaar te verbinden. Met name in grotere woningen komt dit goed van pas. Mocht je in een appartement, rijtjeshuis of twee-onder-een-kapwoning wonen, dan kan het ook verstandig zijn om je slimme rookmelders met die van de buren te verbinden.
Slimme verlichting
Automatische verlichting in de badkamer, ledstrips langs traptreden en lichtsensoren op de overloop. Licht zorgt voor goed zicht, wat de kans op valpartijen verkleint. Ook het zoeken naar schakelaars is verleden tijd met slimme verlichting. Veel slimme lampen zijn namelijk uitgerust met sensoren die reageren op beweging.
Heb je je slimme verlichting geïntegreerd met een smart home basisstation? Dan is de kans groot dat je de lampen ook via voice kunt bedienen. Daarnaast is het veelal mogelijk om slimme verlichting te programmeren. Handig voor als je een weekend weg of op vakantie gaat en je huis een bewoonde indruk wilt geven.